Du är alltid välkommen till universitetet för att fortbilda dig och få tid till reflektion. Här finns allt från föreläsningar, konferenser till kurser och program som är riktade till dig som är lärare och skolledare. Korsvägen är Göteborgs universitets portal med fortbildning för lärare och förskollärare. Här samlas universitetets utbud med allt från lunchföreläsningar och kurser till fortbildningsdagar och vägar framåt i yrket. Bredden är stor och allt vilar på vetenskaplig grund.
Lärarutbildning översikt Korsvägen – portal för lärarfortbildning Centrum för skolsamverkan ÖvningsskolorUtöka din behörighet i fler ämnen
Det är Skolverket som beslutar om utökad behörighet i din lärarlegitimation. Genom att läsa till undervisningsämnen kan du bli behörig i fler ämnen och öka dina chanser till jobb.
Lärarlyftet
Genom Lärarlyftet kan du som är lärare komplettera din legitimation med fler behörigheter. Lärarlyftet förlängs från hösten 2020 till 2025.
En VFU-handledare är en behörig lärare/förskollärare som handleder studenter under deras VFU, den verksamhetsförlagda utbildningen.
En lärarexamen öppnar många dörrar, både inom och utanför skolan/förskolan. Några sätt att utvecklas inom sitt yrke kan exempelvis vara karriärtjänster inom skolan, rektorsuppdrag, arbeta med skolutveckling, att forska eller att utbilda sig vidare till speciallärare/specialpedagog.
Läs mer om karriär efter lärarutbildning
Läs mer om Speciallärarprogrammet
Läs mer om Specialpedagogprogrammet
Masterprogram för lärare
Att läsa ett eller två år på ett masterprogram och ta en masterexamen är en bra förberedelse både för mer avancerade tjänster som förstelärare eller utvecklingsledare, eller för att söka forskarutbildning och forskarskolor. Utbildningsvetenskapliga fakulteten erbjuder exempelvis masterprogram inom barn- och ungdomsvetenskap, didaktik och utbildningsledarskap.
Rektorsutbildning
I Rektorsutbildningens verksamhet ingår Rektorsprogrammet, Fortbildning för rektorer (FFR) och Samverkan för bästa skola (SBS). Rektorsutbildningen vid Göteborgs universitet är förlagt till institutionen för pedagogik och specialpedagogik och bedrivs i samverkan med flera andra institutioner.
En forskarutbildning fördjupar dina kunskaper inom ditt ämne och ger dig vetenskaplig skolning. Utbildningsvetenskaplig forskarutbildning fokuserar på ämnen som berör frågor om lärande, undervisning, utveckling, socialisation, ledarskap, utbildningssystem och hälsa.
Centrum för utbildningsvetenskap och lärarforskning (CUL)
Utbildningsvetenskap är det forskningsfält inom vilket frågor om lärande, kunskapsbildning och kunskapsprocesser studeras. Forskningsfältets frågor berör främst utbildningssektorn (dvs. skolväsendet och högskoleväsendet) men kan också gälla pedagogisk verksamhet inom andra samhällsområden.
Forskning pågår
Forskning pågår är en fortbildningskonferens för dig som arbetar inom förskola och grundskola/fritidshem, gymnasieutbildning, vuxenutbildning eller annan utbildningsverksamhet samt idrottsrörelsen och hälsosektorn. Få en inblick i den senaste forskningen inom just ditt område och möjlighet att träffa andra inom samma fält.
Ämnets dag
Ämnets dag är ett tillfälle för ämnesfördjupande fortbildning som institutioner vid Göteborgs universitet erbjuder verksamma lärare i grund- och gymnasieskolan.
Flera forskningsprojekt vid Göteborgs bedrivs i samverkan med förskollärare, lärare och skolledare ute på förskolor och skolor i Göteborg med omnejd.
Utveckling, lärande och praktiknära forskning (ULF)
ULF är en nationell försöksverksamhet som genomförs på uppdrag av regeringen mellan år 2017 och 2021. Försöksverksamheten ska utveckla och pröva hållbara samverkansmodeller mellan akademi och skola vad gäller forskning, skolverksamhet och lärarutbildning.
Här listar vi några exempel på skolforskning i samverkan:
Forskning i samverkan med lärare och rektorer
Lekresponsiv undervisning i förskolan
Lärare i förskoleklass och forskare i samverkan kring professionell digital kompetens
Göteborgs universitet har alla lärarprogram och flest ämnen i Sverige.
Här kan du utbilda dig till lärare i förskola, förskoleklass, fritidshem, grundskola, gymnasieskola eller vuxenutbildning. För dig som redan jobbar i skolan och vill bli behörig förskollärare/lärare, finns flera vägar att gå genom kompletterande utbildningar.
Läs mer om vilka vägar som finns till förskollärarexamen
Läs mer om vilka vägar som finns till grundlärarexamen