Jag fick idén till att arbeta med QR-koder när jag var på en fortbildningsträff med Skolbibliotekscentralen i höstas. Frejaskolans skolbibliotekarie Hanna Töhlin var där för att berätta om hur hon använde QR-koder i skolbiblioteket. Hon klistrar QR-koder på böcker och när QR-koden skannas länkas man till en liten film där någon berättar om boken. Vilken bra idé! Ett roligt sätt att involvera elever och låta dem berätta om böcker de läst. Och vad smart att ge möjligheten för andra att kunna få ta del av någon annans upplevelse av boken. Inspirerande! ”Detta vill jag göra!”, tänkte jag.

Jag hade vid det här laget gjort klart det första numret av skoltidningen Önneredsbladet och bestämde mig för att ha med QR-koder i nästa tidning. Skoltidningarna ska alltid innehålla boktips så det här var ett perfekt sätt att ge de skriftliga boktipsen en extra dimension i form av en ljudfil eller filmsnutt som kan spelas upp med hjälp av en QR-kod.

Här nedan ser ni olika inslag från skoltidningen med QR-koderna. Använd en QR-läsare som QR Reader till exempel för att kunna skanna koderna.

Vid skapandet av ljudfilen (som länkas till QR-koden) fick eleverna användning av de bokrecensioner de skrivit vid olika tillfällen i klassen.

Inför ljudinspelningen fick eleverna träna på hur de skulle berätta om boken. Den skriftliga bokrecension blev som ett manus. Det här är ett bra sätt för eleverna att få syn på sitt eget lärande. De förstod vikten av att skriva tydligt för att lätt kunna läsa recensionen.

 

Om man vill höra hur det kunde låta under vår adventssamling så är det bara att skanna QR-koden.

 

Sixtens text förstärks när han läser upp sin lista med ishockeylag.

 

Ibland fångar man upp bra diskussioner och reflektioner barnen emellan. Jag spelade in när de här tre barnen pratade och reflekterade om rymden. Sedan spelade jag upp inspelningen för dem och frågade om jag fick använda det i skoltidningen. Det fick jag så detta blev alltså ett inlägg i tidningen. Självklart måste barnen vara med på att deras röster och fotografier används.

Vill du också göra QR-koder? Jag har gjort en manual som beskriver hur jag gick till väga. Klicka på länken till manualen så kan du se hur jag gjorde steg för steg. QR-kod manual

Om du vill få mer tips om QR-koder kan du läsa ett tidigare blogginlägg här på Pedagog Göteborg skrivet av Jenny Bernhardsson. “Skapa digital adventskalender med hjälp av QR-koder!”

Och har du frågor till mig så hör bara av dig! Min mailadress hittar du här nedan.