Att använda QR-koder i din undervisning eller på fritids är ett spännande sätt att få ut information till både elever och föräldrar. Och ett enkelt sätt att få ut mycket information. Men just här tänkte jag fokusera på att använda QR-koden till att skapa en digital adventskalender. Vi kommer att ha en QR-kod i varje lucka där eleverna får scanna in koden med sin Ipad och sedan följa instruktionerna. Jätteroligt!

IMG_1854

För att börja behöver du dator, Ipad eller telefon. Det finns två olika sätt och jag börjar med den version som är gratis.

Man går in på sidan http://www.skapaqrkod.se/ för att skapa sin QR-kod. Den är enkelt uppbyggd och det går på några sekunder. Du klistrar in webbadressen dit du vill att man ska hamna och sedan trycker på “Skapa QR-kod”. (Du får alltså gå in på önskad sida och kopiera adressen). Nackdelen är just denna, att det endast går att klistra in olika webbadresser, du kan alltså inte skapa egna utmaningar. Detta klarade vi oss dock med länge, då det finns så mycket där ute att använda sig av. Flera luckor innehöll olika YouTube-klipp på tex instruktioner till julpyssel, detta var väldigt uppskattat. Eleverna tittar då på instruktionsvideon och sedan gör vi pysslet tillsammans. Vi hade även genvägar in till elevspel för att öva på olika ämnen, mattegåtor, julsånger, programmeringssidor, sudoku, engelskaövningar, faktatexter om tex lucia eller sång- och rörelseklipp. En favorit är Matildas mattegåta på UR, eleverna tittar på klippet och sedan löser vi mattegåtan. Det finns mängder av roliga och lärorika uppgifter!

IMG_1838

Vill man skapa egna uppgifter till QR-koder finns det en jättebra app som heter Cloud QR där man kan göra helt egna. Där kan du använda egna bilder, du kan skriva egen text med olika uppgifter, spela filmer, du kan spela in ljud och tala in så eleverna kan lyssna och mycket mera. Att man kan spela in egna ljud är ett jättebra redskap, i en klass med till exempel nyanlända kan du spela in bokstavsljudet och sätta QR-koden under bokstaven på väggen. Väldigt stora möjligheter finns här! Appen kostar 40 kronor och är helt klart värd pengarna.

IMG_1852IMG_0914

Allt eleverna behöver är en app som heter QR reader och den är gratis.

IMG_1858     IMG_1857

Möjligheterna är stora och det är verkligen så enkelt att använda! Det finns även mängder med färdiga QR-koder på nätet som man kan använda, det är bara att söka. Det är bara att maila om ni har några frågor!

P.S Alla QR-koder i det här inlägget är laddade med info till er, det är bara att scanna och se 🙂