Polylino skola

Polylino skola, som innan namnbytet hette Polyglutt skola, är en digital boktjänst som vi inom Göteborg Stads grundskolor har tillgång till. Vad många inte verkar känna till är att målgruppen för böckerna i Polylino skola sträcker sig även upp till åk 9. Tjänsten finns tillgänglig på surfplatta, mobil och webb. Du hittar tjänsten via Hjärntorget eller via app.polylino.se. Inloggning sker smidigt via din google-inloggning.  Utöver fördelen med att kunna läsa och lyssna samtidigt så finns flera av titlarna dessutom på flera språk. Nya titlar för åk 7-9 dyker kontinuerligt upp och enligt kundservice så välkomnar de önskemål och förslag på nya titlar.

 

 

De vita skjortorna

De vita skjortorna, av Ester Roxberg är en mycket lättläst men trots det spännande bok. Boken handlar om rasism på en högstadieskola där huvudpersonen Luka trakasseras av gänget med makt och vita skjortor. Luka vågar inte låta bli att göra som de säger för han är rädd för att själv bli utsatt för deras hat. En dag går gänget över en gräns. De vita skjortorna är en stark berättelse om att hitta modet att stå upp för allas lika värde, att våga göra motstånd mot rasism och våld, trots att man själv riskerar att drabbas. En berättelse om rasism, mod och personligt ansvar.

Arbetsmaterial att använda eller inspireras av finns här för elever och för lärare.

Avblattefieringsprocessen

Avblattefieringsprocessen av  Zulmir Bečević är något av en humoristisk satirisk dystopi som väcker frågan om vad det egentligen innebär att vara svensk?  Huvudpersonen Alen är född i Sverige, Han pratar bara svenska och har alltid identifierat sig som svensk men sedan ett främlingsfientligt parti tar makten är det inte så lätt för personer som honom som har föräldrar som kommer från ett annat land. När partiet inför nya regler och restriktioner behöver Alen påbörja en avblattefieringsprocess för att bli helsvensk. Boken är absurt rolig men rätt vad det är upptäcker man att skrattet fastnar.

Mörka krafter

Boken Mörka krafter av Torsten Bengtsson lyfter de mörka krafter av rädsla och hat som föder främlingsfientlighet och antisemitism. Huvudpersonerna John och Rita går i åttan. Efter en händelse på skolan börjar de fördjupa sig i andra världskriget och intervjuar en överlevare från Förintelsen för att lära sig mer och försöka förstå varför och hur Förintelsen kunde ske. Berättelsen äger rum i nutid, men med koppling bakåt i tiden under andra världskriget och till nutida främlingsfientlighet. Trots de mörka krafterna och tunga händelser i boken är budskapet ändå hoppfullt och varmt. En relativt lättläst berättelse om allas lika värde, vänskap,  kärlek och mod.

Till boken finns här en Lärarhandledning.

Young Voices for Tolerance

Under hösten kommer min åttondeklass  delta i kampanjen Young Voices for Tolerance och arbeta med Mobile Stories som publiceringsverktyg. Syftet är dels att få kunskap historiskt sett om Förintelsen, antisemitism och rasism men även en ökad förståelse och medvetenhet om andra former av intolerans, och vilka skepnader intolerans kan anta idag i våra ungas vardag, i synnerhet den digitala. Ungdomarnas artiklar kommer uppmärksammas i samband med Internationellt Forum för hågkomst av Förintelsen och mot antisemitism som statsminister Stefan Löfven bjudit in till i oktober 2021.

Böcker är ett sätt att närma sig svåra ämnen. Ovanstående titlar  tror jag särskilt kommer att beröra, engagera och kanske provocera.  Förhoppningen är att läsningen ska väcka många tankar och en vilja att diskutera för att sedan agera genom att skapa artiklar under temat  motverka intolerans.