I våras var jag i Stockholm på en konferens om Medie- och informationskunnighet som anordnades av UNESCO. Ulla Carlsson som är Unescoprofessor var inbjuden och inledde konferensen med att tala om vilka utmaningar och möjligheter den digitala tidsåldern har. Inbjudna talare var bland annat Alice Bah Kuhnke, Anna Ekström, Peter Eriksson, Morgan Johansson i egenskap av att inneha ministerposter som på olika sätt anknyter till frågan om vems ansvar det är att ha en befolkning som är medie- och informationskunniga. Även andra aktörer som Sofia Wadensjö, VD för Utbildningsradion och Jeanette Gustafsdotter, VD för Tidningsutgivarna var där och talade utifrån sina roller. Ingen MIK-konferens utan Statens Medieråd – Martina Wagner var deras representant. Slutligen fick Katti Hoflin, kulturchef för Västra Götalandsregionen, Christina Preisler Schedin, chef för Filminstitutet och Ann Wiklund, konsult på Digidelnätverket presentera goda exempel från MIK-området.  Mats Djurberg som är generalsekreterare i Svenska Unesco var moderator för dagen.

Det här var startskottet för en nationell samling kring frågor som rör MIK. Resultatet av den konferensen (och såklart andra insatser under lång tid tillbaka) var att regeringen tillsatte en utredning som ska ledas av Carl Heath: I vanliga fall är jag lite skeptisk till statliga utredningar men i det här fallet tror jag det finns hopp. Carl Heath är en i mina ögon alldeles utmärkt person att leda det här arbetet och jag är säker på att han kommer att ta hjälp av kompetenta, pålästa och erfarna människor så jag ser hoppfullt fram emot att ta del av resultaten.

Och som grädden på moset fick även Statens Medieråd ett statligt uppdrag att utveckla former för en förstärkt samverkan av insatser för medie- och informationskunnighet. Det är nödvändigt, eftersom det ser rätt spretigt ut på MIK-fronten, några aktörer har arbetat med MIK i flera år medan andra precis fått upp ögonen för vad det innefattar och innebär.

Andra saker som är på gång på MIK-området är att flera aktörer förbereder för en MIK-vecka nästa år i samband med bokmässan (Global MIL-week 2019). Hade gärna varit med på den förberedande planeringskonferensen, men då jag inte representerar någon institution/organisation/myndighet/branch var det inte möjligt. Men vi kan vara säkra på att det kommer hända mycket framöver. Alla mina idoler inom MIK-området var där och jag har stort förtroende för dem!

Nu ska jag ägna mig åt att läsa boken jag fick för att jag var med på konferensen i våras – Medie- och informationskunnighet i den digitala tidsåldern. EN DEMOKRATIFRÅGA.

Vill du göra något kul kan du själv göra memes liknande den som ligger i den här bloggen här: https://imgflip.com/memegenerator/Grandma-Finds-The-Internet