Biologisk mångfald angår oss alla!

Biologisk mångfald är en grundförutsättning för vår existens och vi kan alla bidra till att stärka och skydda den. Genom att lära er mer om naturen och utforska den tillsammans med era elever skapar ni relationer till naturen och engagemang för en hållbar framtid!

Kostnadsfria lektioner

SamBio har tagit fram lektioner för alla åldrar och lektionerna täcker en rad olika temaområden inom biologisk mångfald – till exempel havet, skogen och ängen. Lektionerna erbjuds på plats hos projektets science center, djurparker, akvarier och muséer runt om i Västra Götaland, men vissa lektioner erbjudas också som ett besök på er skola. 

Läs mer om lektionsutbudet och hur du bokar

Förlängt lärande

För att skapa långsiktigt lärande genom för – eller efterarbete till en lektion kan klassen välja att arbeta med biologisk mångfald i skolan genom uppdrag som finns på Naturuppdraget. Uppdragen handlar om att fördjupa kunskaper om biologisk mångfald och se samband i naturen, men också att skapa naturupplevelser och inspirera eleverna till att utforska naturen. Många av uppdragen är direkt kopplade till de lektioner som erbjuds inom SamBio. 

Besök Naturuppdraget

Delta i tävling

Du som lärare i Västra Götaland kan välja att registrera dig och din klass i tävlingen Naturutmaningen. Ni rapporterar in de uppdrag ni utför tillsammans med klassen under våren 2025, där ni efter minst fem utförda uppdrag, kan vara med i en utlottning av en skolresa och andra fina priser. 

Läs mer om Naturutmaningen här

Lärarfortbildning och material

SamBio erbjuder fortbildningar för lärare samt ett kompendium som ger en överblick av vad biologisk mångfald är och varför den är viktig. För den som vill fördjupa sig finns även hänvisning till vidareläsning och andra aktörers material.

Läs mer om erbjudanden för lärare

Vad är SamBio?

Projektet SamBio syftar till att bygga och sprida kunskap om varför biologisk mångfald är viktigt och väcka engagemang för biologisk mångfald i Västra Götaland. Projektet är ett samarbete mellan forskare på Göteborgs Universitet och en rad publika aktörer i regionen så som museer, akvarier, djurparker, botaniska trädgårdar och science centers. Projektet innefattar 22 partners och finansieras av Västra Götalandsregionen.

Läs mer om projektet och dess partners