När jag läser boken slås jag av hur många olika aspekter av min vardag som påverkas och hur viktigt det är att vara medveten om hur naiv jag är i mitt förhållande till den digitala tekniken. I boken ger Anders Thoresson många exempel på hur mycket information jag oavbrutet (och oftast tämligen omedvetet) lämnar ifrån mig till de stora internetföretagen som dammsuger nätet efter upplysningar i sin jakt på intäkter. För att de ska kunna anpassa olika typer av tjänster till mina behov krävs kunskap om mig och mina vanor på individnivå. På grund av/tack vare (välj det som önskas) digitaliseringen är detta en barnlek. Den data som samlas in om mig via min aktivitet på nätet påverkar i princip hela min vardag. Den styr vilka premier jag får på försäkringar, den avgör hur mycket min semester och mina flygresor kostar och den talar hela tiden om (för den som eventuellt är intresserad) var jag befinner mig.

Skolverket fyra aspekter av digital kompetens (att förstå digitaliseringens konsekvenser på samhället, att kunna använda och förstå digitala verktyg och medier, att ha ett kritiskt och ansvarsfullt förhållningssätt och att kunna lösa problem och omsätta idéer i handling) utgör ett raster genom vilket författaren betraktar de utmaningar som digitaliseringen medför. Hur ofta tänker du till exempel på att ditt senaste mail är lika offentligt som att skicka ett vykort? Eftersom internet består av en mängd sammankopplade nätverk innebär det att ditt ”vykort” passerar mängder av nätverk på sin väg till mottagaren och att det därmed finns stora möjligheter att läsa innehållet. Detsamma gäller när du chattar, pratar i telefon eller skriver på hemsidor. Allt sparas och allt kan ses för den som vet hur man gör…

Boken är perfekt för dig som är intresserad av digitaliseringens konsekvenser och innehåller många exempel som gör att du funderar över ditt beteende på nätet. Som avslutning får du också en ”crashkurs” i digitalt självförsvar, där du får användbara tips för hur man skyddar sig mot oönskat intrång och påverkan i din vardag.

Avslutningsvis vill jag också tipsa om en föreläsning av Anders Thoresson 15 augusti på Burgårdens konferenscenter (med efterföljande workshop på Center för Skolutveckling, Bohusgatan 13). Den vänder sig till dig som är lärare i samhällskunskap i högstadiet och på gymnasiet. och ingår i en serie föreläsningar som Center för Skolutveckling anordnar kring digitalisering. Mer information och länk till anmälan hittar du här.