Fredsdagen 2021: Framtidstro – fred, frihet, demokrati
Den 8 maj kan du som är lärare på högstadiet eller gymnasiet delta med dina elever i Fredsdagen. Antingen kan ni delta i ett livesänt program med föreläsningar, poesi och musik eller besöka någon av utställningarna där den ena är utomhus på Domkyrkoplan.
Syfte med Fredsdagen
Vad kan vi lära av historien i en tid av allt fler försvagade demokratier, hårdnande polarisering och kampen om vad som är kunskap och fakta? Vilken motståndskraft har våra samhällen mot det som underminerar demokratin? Frågorna är viktiga eftersom både anti-demokratiska rörelser och rasistiskt våld finns i vårt samhälle.
Här kan det historiska minnet spela en viktig roll. Att minnas offren för Förintelsen och andrafolkmord är en handling för demokrati. Att aldrig glömma bidrar också till att motverka den historieförfalskning som anti-demokratiska krafter ägnar sig åt. Minnesdagen vill därför vara en plattform och ett stöd för ett kontinuerligt och långsiktigt arbete där vi skaffar oss redskap att diskutera värdefrågor kring demokrati, medmänsklighet och tolerans i en tid där dessa värden är under hårt tryck.
Livesänt program på Facebook
Livesändningen sker 8 maj 2021, kl. 19.00 på Facebook. Den kommer också att finnas tillgängligt i efterhand. Länk till det livesända programmet: https://www.facebook.com/events/489103295456535
Utomhusutställning: Motstånd
Finns på Domkyrkoplan under tiden 4 – 23 maj 2021 och passar för skolklasser att besöka.
Inomhusutställning i Göteborgs domkyrka: Regler, aktivism och verk.
Pågår 4 – 23 maj 2021.
För mer information om programmet, se bifogad fil: Inbjudan till skolor i Göteborg Fredsdagen 2021
Fredsdagen 2021: Framtidstro – fred, frihet, demokrati
Arrangör:
Svenska kyrkan Domkyrkoförsamlingen och Kultursamverkan
Arrangör:
Judiska församlingen i Göteborg
Arrangör:
Jonsereds herrgård Göteborgs universitet
Arrangör:
Stiftelsen Torgny Segerstedts Minne
Arrangör:
Medieakademien
Arrangör:
Sensus studieförbund
Arrangör:
Innerstaden Göteborg
Arrangör:
Levande Historia i Göteborg
Vi lär oss tillsammans
Genom att dela med oss av våra lärdomar kan vi bygga en kollektiv kunskapsbank som vi använder för att utveckla vårt lärande och skapa bättre undervisning för barn och elever.