Laddar Evenemang

Bioblitz Göteborg 2024 – artjakt i Slottsskogen

När: 22/05 kl. 00:00
Var: Slottsskogen,
Hitta hit

Den 22 maj bjuds skolklasser in att gå på artjakt i Slottsskogen. Det blir garanterat en spännande dag med möjlighet att lära sig arter samtidigt som ni bidrar till medborgarforskning om ni rapporterar in era fynd.

En bioblitz är ett tillfälle när allmänhet och experter under ett dygn gemensamt ger sig ut på artjakt för att kartlägga vilka arter som finns i området. Det ger värdefull kunskap om området och hur det ska omhändertas för en hållbar framtid. Varje fynd – allt från den ovanligaste fjärilen till det vanligaste gräset – kan bidra till forskning om biologisk mångfald.

Evenemanget anordnas av Göteborgs botaniska trädgård, Göteborgs naturhistoriska museum och Slottsskogen i samverkan med en rad aktörer.

 

Hur går det till?

Du och dina elever ger er ut i Slottsskogen för att hitta så många arter ni kan. Ni identifierar och rapporterar in de arter ni hittar. Alla arter räknas – blommor, träd, svampar, små och stora djur! Ni kan välja att fokusera på ett mindre område eller leta i hela parken. Om ni letar i en halvtimme eller hela dagen spelar ingen roll.

Den enda minnesregeln är att ni under artjakten inte får störa djur och låt helst växter och svampar stå kvar på sin plats.

Hur vet vi vad vi hittat och hur rapporterar vi in det?

Artbestämning kan ske med olika appar och webbplatser men också förstås med fysiska bestämningsnycklar och böcker. Nedan finns några förslag på bra hjälpmedel.

Inrapportering sker via appen iNaturalist. iNaturalist är också en bra artbestämningshjälp där du via foto får förslag på vilken art du hittat. I filmen nedan kan du se hur iNaturalist fungerar.

Film om iNaturalist

Anmälan

Anmälan behövs inte då detta är ett moment som du som pedagog genomför självständigt med din klass, men om ni vill få återkoppling om hur många arter som hittades totalt under dygnet så mailar du bioblitzslottsskogen@gmail.com

Bokningsbara lektioner under dagen

Om du och din klass vill ha fokus på insekter och andra småkryp och är intresserad av en lärarledd lektion med pedagog och expert från Naturhistoriska finns lektion att boka via KuBos bokningssytem

Bioblitztorget och program

För den som är extra intresserad och vill delta efter skoldagen kommer det vara ett program för allmänheten på kvällen. Mer om kvällens program hittar du i länken nedan.

Mer om Bioblitzen

iNaturalist (inrapportering av arter och hjälp med artbestämning)

Artdatabanken (bestämningsnycklar för olika artgrupper samt sökfunktion via foto med förslag direkt)

BirdNet (bestämning av fåglar genom ljud)

Småkryp i vatten (från Biosfärområde vattenriket)

Bioblitz Göteborg 2024 – artjakt i Slottsskogen

När: 22/05 kl. 00:00
Var: Slottsskogen,

Arrangör:

Slottsskogen, Stadsmiljöförvaltningen, Göteborgs Stad

Vi lär oss tillsammans

Genom att dela med oss av våra lärdomar kan vi bygga en kollektiv kunskapsbank som vi använder för att utveckla vårt lärande och skapa bättre undervisning för barn och elever.