Det går självklart bra att besöka Universeum utan att boka ett specifikt program. Tryck här om ni endast vill boka entré.

TIPS!
Låna gärna någon av våra olika uppdragspåsar när ni besöker Universeum med barngruppen. Påsarna innehåller bilder på djur som ni tillsammans ska försöka hitta i antingen regnskogen eller akvariehallen. I varje påse finns enkla instruktioner för hur de ska användas. Det finns även en påse med tema “färger” som kan användas i hela Universeum. Uppdragspåsarna behöver inte förbokas utan hämtas ut kostnadsfritt i biljettkassan när ni kommer.

Program

Havets hemligheter (förskola-åk 3)

Dyk ned under ytan och möt havets invånare. Kika på torskar, plattfiskar och sjöstjärnor i Västerhavet och upplev tropiska akvarier med hajar och rockor. Vi jämför de olika arterna och studerar likheter och skillnader. Vi undersöker även vem som äter vem och bygger en enkel näringskedja tillsammans.

Miniskogsväktarna (förskola-åk 3)

Iklädda expeditionshattar och safarivästar ger vi oss av på äventyr i regnskogen. Tillsammans med en skogsväktare går vi över hängbroar och korsar vattendrag för att komma riktigt nära regnskogens mångfald av arter. Vi kikar närmare på några djur och växter och funderar på hur vi människor samspelar och påverkar världens regnskogar.

När uppdraget är slutfört tilldelas alla upptäckare utmärkelsen Miniskogsväktare!

Robotakuten (förskola-åk 3)

Djurvårdaren på Universeum är sjuk. Då får vår bluebot-robot rycka in istället! Djuren skickar meddelanden till roboten, men de är för svåra att förstå. Vi hjälper roboten genom att dela upp meddelandena och ge den entydiga, stegvisa instruktioner att följa. På så vis lär vi oss grunderna i programmering samtidigt som vi hjälper djuren.

Under denna laboration arbetar eleverna i grupper om fyra till sex stycken.

Miniupptäckarna (förskola)

Miniupptäckarna (förskola)Upptäck Miniverseums spännande värld, platsen där varenda en behövs. Styr forskningsfartyget till Sydamerika och undersök vilka som bor under ytan i Amazonfloden. Plantera, vattna och sälj närodlade grödor i Saluhallen. Och gå på exkursion i Förtrollade skogen och träffa både små och stora invånare. Vi får också ett nära möte med något av de små djuren som bor på Universeum.

Miniverseum på egen hand (förskola)

Ni kan boka hela lärmiljön Miniverseum “på egen hand” mellan kl 9.00-10.00. Utforska, lek och lär tillsammans, och ta en kort fruktpaus vid borden, innan ni ger er ut på upptäcktsfärd igen. Denna tid kan bokas av max två grupper á 12 barn samtidigt. Större grupper bokar båda tiderna.