Vi som skriver detta inlägg är Alva Unsgaard och Lilian Helgason, två sextonåringar från Göteborg som representerar våra stadsdelar i Göteborgs Ungdomsfullmäktige. Första gången vi träffades var under kulturkalaset 2017 i Ungdomsfullmäktiges tält. Den dagen pratade vi enbart om succéserien Game of Thrones som vi båda delar en passion för. Vi kom snart på att vi har mycket mer gemensamt än endast vår kärlek till serier – nämligen psykisk ohälsa.

Vi vill förändra

Under stora delar av våra liv har vi lidit av olika former av psykisk ohälsa, slussats runt i vården och upplevt vår beskärda del av missförstånd. Vi upplevde att skolans okunskap eller misslyckade upplysning av detta samhällsaktuella ämne knappast kunde leda till den positiva utveckling ungdomar var i stort behov av. Vi behövde vara den förändring vi ville se. Därför anordnade vi 2018 konferensen Vi bryter tystnaden. Konferensen visade sig bli mycket framgångsrik, därför bestämde vi oss för att genomföra den i år igen och gav konferensen namnet HELT GALET.

Inspirera till samtal

Ur ett historiskt perspektiv har människor med psykisk ohälsa ofta beskrivits som galna men främst hintar namnet om vårdköerna som unga tvingas stå i, stigmat kring ämnet och att statistiken är helt galen. Årets konferens riktade sig till unga, elevhälsa, lärare, organisationer som arbetar med unga, beslutsfattare och egentligen alla som berörs av ämnet. Förutom att vi föreläste om våra erfarenheter och vårt hopp om framtiden kom även Majsen, (lokal artist) som genom sin musik berör ämnet och Hampus Nessvold (programledare, skådespelare, författare och föreläsare).

Vi behöver hitta svaren tillsammans

Att vi unga tar tag i en fråga som präglar en stor andel av oss tror vi är viktigt, det är inte möjligt för vuxna att svara på frågor om oss i en tid där samhället förändras i snabbare takt än någonsin för. Det är viktigt för oss att nå ut till unga och vår förhoppning är att vi kan bidra till ökat samtal, att prata om psykisk ohälsa är otroligt viktigt om man ska minska stigmat och göra ämnet till ett mindre jobbigt sådant. Att nå ut till de grupper som jobbar med unga är också extra viktigt för det är där mycket av den strukturella skillnaden kan börja. Det finns fler frågor än svar när det kommer till ungas psykiska hälsa men något måste göras.

Vi måste fortsätta att arbeta med psykisk ohälsa

Konferensen på Draken blev en lyckad sådan. Trots detta tror vi egentligen inte att vi kan definiera dess framgång i hur väl vi formulerade oss eller vilka gäster vi valde att bjuda in. Det som spelar riktig roll är att vi gör det vi kan i våra kretsar för att bryta den tystnad som finns. Att lärare pratar med sina elever, att elever pratar med elever och att organisationer inser vikten i att rådfråga oss unga om vårt mående och eventuella behandling. Den framgången är ofta svår att se men vi vet att det är ett ämne vi unga aldrig får sluta arbeta med. Detta har varit ett problem i hundratals år och kommer med största sannolikhet fortsätta vara det. Det kommer aldrig att sluta vara viktigt för oss unga att bryta denna fullkomligt galna tystnaden.