Laddar Evenemang

Religion och kulturarv i svensk förskola

När: 2022-05-05 kl. 17:30 - 19:00
Var: Online via Zoom,
Hitta hit
Byggklossar

Religion och kulturarv i svensk förskola med Eva Reimers

Eva Reimers föreläser om hur förskolor uppmärksammar religion, som en del av uppdraget att förmedla ett kulturarv.

Föreläsningen bygger på ett forskningsprojekt, som innefattade

a) en större enkät studie om vilka högtider som förskolorna uppmärksammade och respondenternas syn på detta

b) observationer och filmer från två förskolor under ett år

c) intervjuer med 15 arbetslag.

Föreläsningen använder dels religionens (icke) betydelse i Sverige och dels begreppet ”kulturarv” för att visa på möjligheter för förskolor att arbeta med frågor om religion. Eva Reimers är professor i pedagogiskt arbete vid Göteborgs universitet. Hennes forskning är inriktad mot normer i utbildning och samhälle. Hon har under många år undervisat på lärarutbildningen, där hennes område varit värdegrund, genus och andra normer, men även religionsvetenskap.

Varmt Välkomna!

Kostnad per föreläsning och person är 75 kr för medlemmar och 125 kr för ickemedlemmar. Du kan betala med Swish eller faktura, önskar du faktura behöver vi en fakturaadress.

Anmäl dig via mail till: omep.goteborg@gmail.com så får du länk till föreläsningen och ett Swish nummer för betalning. Ange vilken föreläsning du anmäler dig till, namn och om du är medlem samt e-postadress dit länken till föreläsningen ska skickas.

Studenter på pedagogen går gratis i mån av plats.

Vad är OMEP?

OMEP är de första bokstäverna i världsorganisationen Organisation Mondial pourl´Éducation Prescolaire, på engelska World Organisation for Early Childhood Education.

OMEP arbetar för barn i åldrarna 0-8 år över hela världen med målsättning att ge dem de bästa förutsättningar för en god uppväxt och utbildning. OMEP arbetar för en ökad förståelse för barns rättigheter och livsvillkor. OMEP instiftades 1948 av FN och är en frivilligorganisation (NGO) med rådgivande status till UNESCO, UNICEF och Europarådet. Organisationen består av nationalkommittéer och lokala kretsar i mer än 73 länder. Svenska OMEP är en av dessa

OMEP anordnar världskongresser, konferenser och internationella möten, två gånger om året kommer tidskriften International Journal of Early Childhood (IJEC) med aktuell forskning. De lokala kretsarna kan också organisera föreläsningar. OMEP är en medlemsorganisation öppen för alla som stöder det viktiga arbetet som OMEP gör. Du behöver inte vara medlem för att gå på våra föreläsningar men som medlem betalar du ett lägre pris.

Mer information om OMEP kan du få genom att besöka vår hemsida www.omep.org.se

Du kan även kontakta ordförande i Göteborgskretsen bibi.karlsson51@gmail.com

Inbjudan (pdf): Föreläsningar omep 2022

Religion och kulturarv i svensk förskola

När: 2022-05-05 kl. 17:30 - 19:00
Var: Online via Zoom,

Arrangör:

SVENSKA OMEP:s GÖTEBORGSKRETS

Vi lär oss tillsammans

Genom att dela med oss av våra lärdomar kan vi bygga en kollektiv kunskapsbank som vi använder för att utveckla vårt lärande och skapa bättre undervisning för barn och elever.