Laddar Evenemang

Att skildra den andre – filmseminarium

När: 2017-09-07 kl. 17:00 - 19:15
Var: Capitol Skanstorget,
Hitta hit

Föreställningarna om ”vi och dom” präglar vår gemensamma historia men lever likaväl kvar i vår samtid. Vi behöver se och få till oss nya berättelser som vrider vår värld en aning, så att vi ser perspektiv som tillhör minoriteter och människor som har andra erfarenheter när det kommer till etnicitet, religion eller t ex sexuell läggning,

De aktuella filmerna Sameblod och I Am Not Your Negro, som just ger insikter om detta, kommer att gå på Skolbio i Göteborg och på fler orter i höst. Seminariet utgår från dessa filmer där samtalsdeltagarna omfamnar såväl forskning, filmvetenskap samt konstnärliga uttryck kring men också konkreta metoder för filmsamtal med unga.

Sameblod, Amanda Kernells internationellt uppmärksammade film handlar om Elle-Marja som går i nomadskola och bestämmer sig för att bryta med sitt samiska arv och bli svensk. I Am Not Your Negro är en film där Raoul Peck tar avstamp i författaren James Baldwins anteckningar, för att utforska den afroamerikanska historien och vad det innebär att vara svart i USA i dag.

Medverkande:
Göran Hugo Olsson, dokumentärfilmare med flera prisvinnande filmer bakom sig: Om våld och Black Power mixtape.
Sanjin Pejkovic, filmforskare vid Linnéuniversitet och medarbetare på Göteborgs filmfestival sedan 2006. Skriver för: FLM, Filmrutan, Glänta,
Mikela Lundahl, idéhistoriker vid institutionen för globala studier

Mingel startar 16.30.

 

Att skildra den andre – filmseminarium

När: 2017-09-07 kl. 17:00 - 19:15
Var: Capitol Skanstorget,

Arrangör:

Kultur i Väst

Vi lär oss tillsammans

Genom att dela med oss av våra lärdomar kan vi bygga en kollektiv kunskapsbank som vi använder för att utveckla vårt lärande och skapa bättre undervisning för barn och elever.