Laddar Evenemang

Att erövra demokratin i vår tid – hur undervisa om förintelsen?

När: 2023-11-01 kl. 08:30 - 15:00
Var: Göteborgs universitet, Universitetsplatsen 1
Sista anmälningsdag: 25 oktober
Hitta hit
En lärare förklarar ur en bok för två sittande elever i ett klassrum.

En lärare förklarar ur en bok för två sittande elever i ett klassrum.

Den 1 november genomförs konferensen Att erövra demokratin i vår tid. Konferensen vänder sig till lärare och skolledare på högstadiet och gymnasiet och andra som i sin yrkesutövning möter dessa frågor. 2023 års konferens har temat Hur undervisa om Förintelsen och syftar till att ge deltagarna ökad kunskap och verktyg för undervisning.

Förintelsen markerar en absolut nollpunkt i mänsklighetens historia i fråga om brott mot mänskligheten och tjänar som den totala motsatsen till demokrati och samexistens. Särskilt viktigt är det att påminna sig om antisemitismen som en drivkraft till både nazitysklands uppkomst och till en del av vår tids konspirationsteorier.

Som deltagare får du lyssna till kunniga föreläsare och ta del av den senaste forskningen kring bland annat undervisning om och förvanskning av Förintelsen. Du får också möjlighet att med kollegor fördjupa dig i verktyg och metoder för undervisning.

Konferensen är kostnadsfri. Lunch och fika ingår!

Program

08:30 -09:00 Registrering
09.00-09.15 Konferencier Seroj Ghazarian, utvecklingsledare i Göteborgs stad, hälsar välkomna
09.15-10.00 Ola Flennegård, doktorand med inriktning mot Teaching and learning about the Holocaust och lärare vid Segerstedtsinstitutet vid Göteborgs universitet. Antisemitismens roll i undervisning om Förintelsen.
10.00-10.20 Fika
10.20-11.05 Niclas Blom, utbildningsansvarig på Svenska kommittén mot antisemitism och tidigare lärare och skolledare. Förvanskning av Förintelsen – ett växande problem även i skolan.
11.05-11.50 Panelsamtal och frågestund
11.50-12.45 Lunch och möjlighet att ta del av olika aktörers material kring undervisning om Förintelsen
12.45-14.45 Två fördjupande seminarier:
• Svåra frågor i klassrummet, på mitt sätt – med Samuel Engelhardt, lärare och specialpedagog med mångårig erfarenhet av att handleda pedagoger.
• Varför, vad, hur – att undervisa om Förintelsen med utgångspunkt i rekommendationer från IHRA, International Holocaust Remembrance Alliance – med Camilla Sjöström, pedagog på Forum för levande historia och före detta gymnasielärare och Stefan Andersson, ansvarig för kompetensutveckling för lärare på Forum för levande historia och svenska delegat i IHRA:s utbildningsgrupp.
14:45-15.00 Avslutning

Anmälan

Anställda i Göteborg stads grundskoleförvaltning anmäler sig i Utbildningsportalen.

För övriga sker anmälan på följande länk: https://forms.office.com/pages/responsepage.aspx?id=xVxF35EMJUiRaH-d59KKBbpvnM-0xJtOidNTibaqHnpUNVhYMkNON0RWNEk1V05SNERONTc5R0VMWi4u

 

Kontakt

Maria Fridén verksamhetsutvecklare grundskoleförvaltningen
maria.friden@grundskola.goteborg.se

Att erövra demokratin i vår tid – hur undervisa om förintelsen?

När: 2023-11-01 kl. 08:30 - 15:00
Var: Göteborgs universitet, Universitetsplatsen 1
Sista anmälningsdag: 25 oktober

Arrangör:

Göteborgs stad Grundskoleförvaltningen

Arrangör:

Segerstedtinstitutet vid Göteborgs Universitet

Arrangör:

Levande Historia i Göteborg

Arrangör:

Vänföreningen till Stiftelsen Torgny Segerstedts Minne

Arrangör:

Judiska församlingen i Göteborg

Vi lär oss tillsammans

Genom att dela med oss av våra lärdomar kan vi bygga en kollektiv kunskapsbank som vi använder för att utveckla vårt lärande och skapa bättre undervisning för barn och elever.