Du som är legitimerad lärare i årskurs F-6 har möjlighet att delta i den första kursomgången som nu är sökbar för lärare med minst sex års yrkeserfarenhet och med minst 30 högskolepoäng efter behörighetsgivande examen, varav minst 15 poäng på avancerad nivå. Kursen ingår i det kommande professionsprogrammet och kommer att vara obligatorisk för den som vill meritera sig.
Analysera och utveckla undervisningen
Utbildningen VAK omfattar 7,5 hp och ska ge lärare kunskaper, metoder och verktyg för att på ett systematiskt sätt kunna analysera och utveckla undervisningen på flera nivåer; i det egna klassrummet, i samarbete med kollegor inom arbetslaget, på skol- eller kommunnivå. I kursen varvas teori och praktik. De flesta av de metoder, modeller och verktyg som behandlas i utbildningen prövas också i praktiken på den egna skolan.
Programmet ska öka likvärdigheten
Enligt Skolverket är målet med professionsprogrammet att ”förskollärare, lärare och rektorer ska erbjudas en strukturerad och likvärdig kompetensutveckling under hela yrkeslivet. Syftet är att utveckla undervisningens kvalitet, stärka professionerna och öka skolyrkenas attraktionskraft, för att i förlängningen bidra till att öka likvärdigheten i utbildningen för barn och elever.”
Professionsprogrammet ska både främja utvecklingen av lärares undervisningsskicklighet och ge lärare möjlighet att få sina meriter dokumenterade och jämförbara inom ramen för ett gemensamt, nationellt meriteringssystem.
Läs intervju med lektor Susanne Staf kring Göteborgs remissvar på professionsprogrammet
Meritering i fyra steg
Meriteringen har fyra möjliga steg, eller nivåer. Det kan till exempel handla om lärares år i yrket, akademiska poäng och att ha uppnått examen på forskarnivå. Enbart meriterade lärare kommer framöver att kunna utses till förstelärare och lektorer.
Högskolekursen Vidareutveckling och analys av kvalitet i undervisningen (VAK) är det första meriteringssteget. Kursen är specifikt framtagen för professionsprogrammet och ges hösten 2025 i en pilotomgång.
Mer detaljer presenteras i maj
Skolminister Lotta Edholm säger i regeringens pressmeddelande från förra veckan att professionsprogrammet är en långsiktig åtgärd.
− Att inrätta ett professionsprogram är en omfattande och långsiktig insats för att öka likvärdigheten i undervisningen och göra fortbildningen mer relevant. Nu tar vi det första steget.
Skolverket kommer att fortsätta att utveckla innehållet i den nationella strukturen för kompetensutveckling tillsammans med Rådet för professioner i skolväsendet. I slutet av maj kommer mer detaljerad information om den kompetensutveckling som ingår samt om kriterier och ansökan om meritering.
Ansök till kursen
Kursen Vidareutveckling och analys av kvalitet i undervisningen omfattar 7,5 hp på avancerad nivå och går på kvartsfart mellan september 2025 och januari 2026. Undervisningen genomförs både på Göteborgs Universitet och digitalt.
Ansökan är öppen från 14 april till 30 april.
Läs mer och ansök till VAK på Göteborgs universitets webbplats