Susanne Theander har jobbat i förskola sedan 1980-talet och i öppna förskolan sedan 2006, först som barnskötare och sedan som vidareutbildad förskollärare. På sin dåvarande arbetsplats var hon med och startade Aktivt föräldraskap.
– Idag får föräldrar så mycket information. Men då var många föräldrar vilsna och vi såg ett behov av stöd. Kursen byggde på vad föräldrarna ville prata om och hade för frågor. Vi skapade materialet själva, berättar hon.
Hela familjen i centrum
Susannes engagemang för föräldrarnas utmaningar ledde till slut till att hon blev erbjuden att gå en utbildning i ABC föräldraträffar, där ABC står för Alla barn i centrum. Det gjorde hon, och fem utbildningsdagar senare kunde hon kalla sig gruppledare. På utbildningen fick deltagarna ta del av aktuell forskning och höll parallellt föräldraträffar där de kunde pröva sina kunskaper.
– Det är samma utmaningar som vi samtalade om förr, bara lite andra begrepp.
ABC föräldraträffar utgår från att hela familjen står i centrum för att barns och ungas levnadsvillkor ska kunna förbättras. Stödet vänder sig till föräldrar med barn mellan tre och 18 år, men Öppna förskolan i Torslanda erbjuder minst en ABC-cirkel per termin på kvällstid för föräldrar med barn mellan tre och sex år. Vissa grupper av föräldrar är svårare att nå och då blir verksamheter som BVC och förskola viktiga länkar eftersom de redan har en relation med målgruppen.
Målet med ABC föräldraträffar är att stötta barn att få bättre förutsättningar under uppväxten.
– Jag ser föräldraträffarna som ett redskap att hjälpa barnen att få det bra hemma, via föräldrarna, säger Susanne Theander.
Lyfta föräldrar
En kurs består av fyra träffar med fyra olika teman och en återträff som på olika sätt tar upp relationen mellan barn och förälder: Visa kärlek, vara med, visa vägen och välja strider. Träffarna handlar om hur vi kan minska konflikter och bråk och att ha fokus på det som fungerar istället för det som inte fungerar. Att visa kärlek och att vara en förebild för sitt barn är grundläggande i kursen, men allra helst vill föräldrarna ha råd om att sätta gränser och välja sina strider.
– För att en relation ska väga jämt behöver du fem mer positiva uppmaningar än negativa. Det gäller oss alla, men barnen behöver höra det ännu mer. Vi erbjuder kursen för att föräldrarna ska känna sig lyfta. Budskapet är att det inte finns en perfekt förälder och att det finns många sätt att göra rätt, berättar Susanne Theander.
I gruppen får föräldrarna dela erfarenheter och reflektera över hur de agerar i olika situationer.
– Vi ber dem tänka tjugo år framåt i tiden och svara på frågan: Hur vill du att ditt barn beskriver dig som förälder? I samtalen kopplar vi hela tiden tillbaka till det forskningen säger.
På första träffen får föräldrarna skriva ner sina frågor och formulera ett mål. På återträffen, två månader efter fjärde och sista tillfället, tas frågorna upp igen så att det går att se om kursen gett resultat. Gruppen får diskutera olika begrepp och tänka tillbaka på målet de satte vid starten.
Vågar dela med sig![Bild på en lapp med texten: Det här tar jag med mig från föräldracirkeln ABC Alla barn i centrum Citat från förälder: Efter ABC känner jag mig tryggare i mitt föräldraskap. Har fått verktyg som gett oss en konflikt"friare" vardag och gladare familj. De är helt klart ett "före" och ett "efter" ABC. Tack för denna möjlighet.](https://lartorget.goteborg.se/wp-content/uploads/2024/12/foraldrastod-200x300.jpg)
Varje kurs har alltid mer än en gruppledare. Susanne Theander leder ibland kurserna tillsammans med en BVC-sköterska, ibland med en socionom för att kunna erbjuda olika infallsvinklar. Gruppledaren skapar ett klimat som gör att deltagarna vågar dela med sig.
– Att prata om till exempel ilska blir känsligt för många. Men vi vill visa vägen och göra dem uppmärksamma på vad som påverkar oss att göra som vi gör. Att bli medvetna om vad som triggar oss och hur vi kan hantera det. Det går att ändra ett beteende även om det blir kämpigt.
För att få föräldrar att anmäla sig lägger öppna förskolan ut kursdatum på webben och facebook och informerar via BVC. Men framför allt pratar de med mammor och pappor som besöker öppna förskolan med sina barn och som de redan har en relation med. Där sätter också tidigare deltagare upp nedskrivna reflektioner som inspiration till andra att gå kursen.
– Jag träffar ofta föräldrarna en tid efter att de gått en kurs. De berättar att de testat något de fick med sig från kurserna och att det de lärt sig leder till färre konflikter. Det vi kan se generellt är att deltagarna blir medvetna om sig själva som förebilder för sina barn, säger Susanne Theander.
Nya träffar för tonårsföräldrar
I Göteborg ansvarar grundskoleförvaltningen och förskoleförvaltningen tillsammans för att samordna ABC föräldraträffar och utbilda nya gruppledare. Två eller tre gruppledarutbildningar arrangeras varje år.
– Alla som möter föräldrar i sitt arbete kan ansöka om att få gå utbildningarna, med godkännande av sin närmsta chef. Det gäller både anställda i staden, regionen och civilsamhället. Det finns några kriterier som man behöver uppfylla, men generellt sett ser vi gärna ansökningar från alla förvaltningar i staden som på något sätt möter föräldrar, till exempel skolor, förskolor, socialtjänst och elevhälsa, säger Sanna Ihrfelt, en av två centrala samordnare av föräldrastöd i staden.
Nytt för 2024 är att en kurs för tonårsföräldrar blir en del av det ordinarie utbudet av föräldrastöd.
– Vi har precis haft vår första utbildning för gruppledare inom ABC Tonår. Det har varit ett jättestort intresse för föräldrar till barn mellan 13 och 18 år att kunna få särskilda träffar för att få samtala om de utmaningar som de stöter på i livet som förälder till en tonåring, säger Bülent Maksimov som särskilt arbetar med implementeringen av ABC Tonår.
Med ABC har Susanne Theander fått en djupare förståelse för hur vi påverkar varandra i samspel som bottnar i forskning men också i lång erfarenhet.
– Gruppledarutbildningen har gett mig bättre ord, sätt och verktyg att prata med familjer om relationer och hur man kan hantera olika situationer och utmaningar i föräldraskapet.
Fakta: ABC föräldraträffar
ABC föräldraträffar är för alla med barn i åldern 3-18 år. Du får konkreta tips på hur ni kan undvika onödiga bråk i vardagen. ABC-träffarna består av fem träffar där du får diskutera och dela erfarenheter med andra föräldrar. Det kostar inget att vara med.
Vill du utbilda dig till gruppledare för ABC föräldraträffar?
Kontakta samordnarna Bülent Maksimov och Sanna Ihrfelt: foraldratraffar@forskola.goteborg.se